Здоров'я 

Як правильно бігати взимку

Біг — це універсальний вид спорту, незалежно від погоди і клімату. І зима – не привід відкладати свої бігові кросівки в комору і припиняти спортивні заняття.

Біг взимку кардинально відрізняється від інших сезонів. Бігом потрібно і корисно займатися саме взимку, так як крім того, що ти тренуєш свої м’язи, ти також і загартовуєш своє тіло.

Як правильно бігати взимку, якими повинні бути кросівки та одяг для бігу на вулиці в холодну пору року?

Цим питанням переймаються багато людей, які займаються спортом і підтриманням спортивної форми тіла.

Що дає біг взимку крім тренування тіла?

  • Сталевий гарт тіла. Поступово організм починає звикати до холоду, і ти будеш легше переносити мінусову температуру.
  • Розвиток дихальних шляхів. При бігу взимку в одязі морозне повітря сприяє збільшенню функціональних можливостей твоїх дихальних шляхів (стає більшим об’єм легенів, товщими – легеневі стінки).
  • Зміцнення імунітету. Підвищуються захисні функції протистояння різним інфекційним захворюванням, і людина вкрай рідко хворіє.
  • Поліпшення складу крові. Під часу бігу взимку морозне повітря викликає зріджування крові, в результаті чого знижується ризик закупорювання судин. Крім того, відбувається активне насичення крові киснем, якого так не вистачає в зимовий період.
  • Прилив сил і енергійність на цілий день. У морозному повітрі міститься велика кількість негативно заряджених часток — аероіонів. Вони бадьорять людину.

Головні правила для пробіжки взимку

  1. Температура на вулиці. Зима у різних куточках України має різний температурний режим і погодні умови. Рекомендується починати “зимовий біг” з більш комфортних температур. Не рекомендується в -20 займатися зимовим бігом, так як це може негативно вплинути на органи дихання і на самопочуття людини в цілому.
  2. Найголовніше для бігу взимку – одяг. Головним акцентом повинна бути багатошаровість. Саме використання декількох шарів дозволить правильно і ефективно розподіляти під час бігу піт і тепло, уникаючи при цьому як зайвого перегріву тіла, так і небажаного переохолодження. За температури -10 використовують термобілизну – вона забезпечує циркуляцію повітря, дозволяючи цим самим “висушувати” піт і підтримуючи оптимальну температуру тіла. Термобілизна також не дозволяє тілу переохолоджуватися.
  3. Місце для бігу взимку також відіграє велику роль. Рекомендується вибирати для бігу закриті простори – парки з густо насадженими деревами, вулиці зі щільно розташованими будинками, намагаючись триматися ближче до них.
  4. Також під час бігу взимку потрібно пам’ятати, що якщо є якісь ознаки ГРВІ та грипу, пробіжку варто відкласти до остаточного одужання.
  5. Перед бігом обов’язково потрібно зробити легку розминку для розігрівання м’язів і суглобів.
  6. Щоб зберегти себе від обвітрювання, перед зимовою пробіжкою рекомендується нанести спеціальний крем від негоди і захисний бальзам для губ.
  7. Час зимового бігу також залежить від ступеня підготовки спортсмена. Якщо ти не маєш особливого ​​загартування, то бігати потрібно починати недовго (10-15 хвилин), з кожним разом збільшуючи час на 5 хвилин.
  8. Спортсменам-початківцям бігати найкраще через день або два рази на тиждень. Так ви не ризикуєте навантажити свої м’язи і суглоби.
  9. Обов’язково під час зимового бігу потрібно дихати через ніс. Якщо носового дихання вистачає, значить, ти біжиш правильно. Якщо не вистачає, і частину повітря ти забираєш ротом, тоді знизь швидкість.
  10. Не обов’язково потрібно брати пляшку води з собою на пробіжку. Рекомендують перед бігом взимку випити кілька ковтків теплої води.

Найпоширеніші помилки під час зимового бігу

  1. Неправильно підібрані одяг і взуття. Зазвичай недосвідчені бігуни одягаються занадто тепло, а через пару кілометрів їм зовсім стає жарко і важко. Рекомендують орієнтуватися на те, що коли ти просто виходиш на вулицю в біговому одязі, повинно бути прохолодно. Якщо вам відразу тепло, то під час бігу точно буде спекотніше. Взуття для зимового бігу потрібно вибирати за міцністю і комфортом. Це повинні бути кросівки, які відштовхують воду, щоб уникнути намокання ніг.
  2. Застуда. Щоб уникнути застуди, потрібно пам’ятати, що бігаючи взимку, обов’язково потрібно дихати через ніс, і ні в якому разі через рот. Також необхідно бігати регулярно, починаючи з осені, щоб тіло могло пристосуватися до нових умов.
  3. Будь постійно в русі. Якщо не робити зупинок під час бігу, то ніякі застуди не страшні. Але як бути, якщо тобі спекотно? Рекомендуємо зменшити темп бігу або перейти на швидку ходьбу.
  4. Безпека пробіжки. При зимовій пробіжці рекомендують заздалегідь продумати маршрут, де є освітлення.
  5. Неправильно підібрана техніка бігу. Щоб уникнути травмування, вибери оптимальне місце для пробіжки: заздалегідь переконайся, що поверхня рівна і не покрита льодом. Щоб утримати рівновагу і знизити навантаження на м’язи ніг, старайся ставити ногу на всю стопу, а не на п’яту або носок.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment